[Solved] Problem at startup: TamsMC

Moderator: Moderators

[Solved] Problem at startup: TamsMC

Postby agre30 » 16.03.2014, 14:04

Since I use a TamsMC I start Rocview and the workspace is opened. It happens that when I just started my computer and immediately start Rocrail only the first status bulb is on. The Tams does not respond to power on / power off and al my sensors in Rocgui are off.
When I start my computer and wait a few minutes there is no problem. Also when I end Rocrail and start it again the problem is solved.
(I'm not sure whether the problem is caused by the Tams or the HSI88 so I post in the Basic Topics)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by agre30 on 27.03.2014, 21:09, edited 1 time in total.
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Re: New problem at startup

Postby cds » 16.03.2014, 14:14

Hello Albert!

Do you use USB connection to Tams MC? If yes, it is important that you first start Tams MC and second RR. Otherwise the virtual serial port of USB is not initialized and RR cannot establish a connection to Tams MC.
Beste Grüße/Kind regards
Claus

M* H0 M
HW: TAMS MC, B-2 & B-4, WD-34, VIESSMANN 5211(1), LITTFINSKY & TAMS S88-3
Decoder: Mä & TAMS (MM2)
SW: Win7 64, RR 64, andRoc
cds
 

Re: New problem at startup

Postby rjversluis » 16.03.2014, 15:18

In more recent libraries a connection retry is automatically started; Mostly needed if its an USB port.
Best Regards, Rob.
:!: PS: Do not forget to attach the usual files.
:!: PS: Nicht vergessen die übliche Dateien an zu hängen.
[ macOS - Linux] - [ N: CBus - CAN-GCA ] - [ 0: RocNetNode - GCA-Pi ]
rjversluis
Site Admin
 

Re: New problem at startup

Postby agre30 » 16.03.2014, 18:50

When I start there is no power on the system at all
Then I put the power on and the Tams starts.
Then I start the computer. When the computer is up and running, after a few seconds the boosters are powered up (I haven't started Rocrail yet).
Then I start Rocrail and the workspace is loaded.

I do have a recent version of Rocrail. I upgrade almost once a week, mostly in the weekend.
The Tams is connected to an USB port
The HSI88 is the serial version and connected to a serial port.

[Edit] In the issue.txt I read:
Could not init HSI88 port!
Could not init p50x port!
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Re: New problem at startup

Postby cds » 16.03.2014, 20:15

Hello Albert!

What is the/your "system"?

Then I start the computer. When the computer is up and running, after a few seconds the boosters are powered up (I haven't started Rocrail yet).
From my point of view this is not ok. My boosters are "on" when I press "Go" on the MC or the power button on RR.
Beste Grüße/Kind regards
Claus

M* H0 M
HW: TAMS MC, B-2 & B-4, WD-34, VIESSMANN 5211(1), LITTFINSKY & TAMS S88-3
Decoder: Mä & TAMS (MM2)
SW: Win7 64, RR 64, andRoc
cds
 

Re: New problem at startup

Postby agre30 » 16.03.2014, 20:40

Hello Claus,
I have a TamsMC with 2 Tams B-2 boosters. Each booster has his own power supply. I divided my layout in 2 parts. One booster for each part.
The Tams and the boosters are connected parallel with three wires on pin 1, 2 and 5.
The connection for the push button on de boosters is bridged by a piece of wire. When I press the Go button both boosters are powered on.

As said before, if I don't push the Go button the boosters are also powered up after the computer is up and running.
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Re: New problem at startup

Postby cds » 17.03.2014, 07:53

Hello Albert!

As said before, if I don't push the Go button the boosters are also powered up after the computer is up and running.
How is your MC configured? Could you please check the MC manual page 6.15?
Beste Grüße/Kind regards
Claus

M* H0 M
HW: TAMS MC, B-2 & B-4, WD-34, VIESSMANN 5211(1), LITTFINSKY & TAMS S88-3
Decoder: Mä & TAMS (MM2)
SW: Win7 64, RR 64, andRoc
cds
 

Re: New problem at startup

Postby andre0604 » 17.03.2014, 12:04

Hi Albert,

The connection for the push button on de boosters is bridged by a piece of wire.


did this not force the booster to switch on anyway after applying power?

Best regards

Andre
TAMS Easy Control, TAMS Booster B4, Viessmann S88, ESU Switchpilot, Arnold, Minitrix, Fleischmann Spur N, Win XP
andre0604
 

Re: New problem at startup

Postby agre30 » 17.03.2014, 17:25

Hello Claus and Andre,
Thanks for your help.

The B-2 booster is set to DCC, according to the manual page 43
The 'Kurzschlus-Polarität' of the Tams is set to 'Negativ' according to the manual page 6.15
When I put power on the Tams the B-2 boosters are off untill I press the Go button on the Tams as long as the computer is off.

I think the solution is in the message in the issue.txt file:
Could not init HSI88 port!
Could not init p50x port!

But I don't know what caused this to happen.
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Re: Problem at startup: TamsMC

Postby rjversluis » 17.03.2014, 17:31

Albert,

just provide a rocrail.*.trc file of today instead of one from february the 22st. with just two lines.
Best Regards, Rob.
:!: PS: Do not forget to attach the usual files.
:!: PS: Nicht vergessen die übliche Dateien an zu hängen.
[ macOS - Linux] - [ N: CBus - CAN-GCA ] - [ 0: RocNetNode - GCA-Pi ]
rjversluis
Site Admin
 

Re: Problem at startup: TamsMC

Postby ViktorHotel » 17.03.2014, 18:03

Hi,
maybe Its a problem of the ubuntu modemanager. At startup of the PC the modemmanager searches and probes for modems at serial ports and usb ports. This probing maybe irritate the Tams MC.
Maybe an udev rule to prevent the modemmanger from probing your Tams Usb-Port may help.Here is an example for opendcc Z1
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=faq ... busy_linux

Regards,
Volker
rocrailing with:
Ubuntu 16.04 LTS, MDRRC-II mit BMB Booster-B5 (Fahren), HSI88(Rückmelden), Sprog3 (Weichen und Signale), DMX-Artnetnode (Wetter und Licht)
ViktorHotel
 

Re: Problem at startup: TamsMC

Postby agre30 » 17.03.2014, 22:20

Thanks Rob,
Here are the trace files from Rocview and Rocrail after a failed start.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Re: Problem at startup: TamsMC

Postby agre30 » 18.03.2014, 06:43

Hello Volker,
Thanks for your contribution. I will wait until Rob has analyzed the trace file.
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Re: Problem at startup: TamsMC

Postby rjversluis » 18.03.2014, 07:04

Both ports are not ready at startup:
Code: Select all
20140317.220732.127 r9999I main     OP50x    1737 iOP50x[Tams]: /dev/ttyUSB0,57600,none,8,2,cts
20140317.220732.128 r9999I main     OSerial  0233 open rc=16 read=0 write=0 [16] [Device or resource busy]
20140317.220732.128 r9999E main     OP50x    1776 Could not init p50x port!

20140317.220732.128 r9999I main     OHSI88   0811 device   =/dev/ttyS4
20140317.220732.129 r9999I main     OSerial  0233 open rc=16 read=0 write=0 [16] [Device or resource busy]
20140317.220732.129 r9999E main     OHSI88   0844 Could not init HSI88 port!
Best Regards, Rob.
:!: PS: Do not forget to attach the usual files.
:!: PS: Nicht vergessen die übliche Dateien an zu hängen.
[ macOS - Linux] - [ N: CBus - CAN-GCA ] - [ 0: RocNetNode - GCA-Pi ]
rjversluis
Site Admin
 

Re: Problem at startup: TamsMC

Postby agre30 » 18.03.2014, 08:12

Thanks Rob,
Will Volkers solution also work for me? Another workaround is just wait a few minutes and then start Rocrail.
Albert,
Märklin 3-rail
Lubuntu 16.04 (server and client) / TamsMC - Booster B-2 / HSI88 / S88N
Stoom / steam / dampf / diesel / E-loc
agre30
 

Next

Return to P50 and P50x