Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post Reply
agre30
Posts: 791
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by agre30 » 07.07.2014, 12:35

I have connected the TamsMC to the PT. Reading and writing CV's with the Tams works fine. When I try to read CV's with RocPro I receive an error: TamsMC read error
PT is on, I use Direct mode but other modes give same error.
Tracefile is attached.
Attachments
TamsMC_read_error.zip
(25.29 KiB) Downloaded 5 times

rjversluis
Site Admin
Posts: 39389
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by rjversluis » 08.07.2014, 05:59

Did it work with a previous firmware version?
http://forum.rocrail.net/viewtopic.php? ... ams#p69979

agre30
Posts: 791
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by agre30 » 08.07.2014, 08:12

Hi Rob,
Thanks for your answer.
I did not test it with a previous version of the Tams software. Reading and writing with the Tams is no problem

With Rocpro it worked although not very reliable. I had to push the read button twice to get a value and sometimes the values where mixed up. I got the value of CV5 when reading CV6 etcetera.

rjversluis
Site Admin
Posts: 39389
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by rjversluis » 08.07.2014, 08:58

http://www.tams-online.de/htmls/SoftwareEasycontrol.html wrote:An dieser Stelle stehen die noch nicht freigegebenen nächsten Versionen von MasterControl und LokControl zum Probieren. Der Gebrauch ist ohne Gewähr, da wir noch nicht sicherstellen können, daß die Version stabil läuft.
With older Firmware it did function correct.

Rocrail does not exist:
http://www.tams-online.de/htmls/PC-Easycontrol.html

agre30
Posts: 791
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by agre30 » 08.07.2014, 12:37

There are more Tams users on this forum who upgraded to the last firmware and don't report problems. I will try to connect the Tams to another computer with Rocrail.
I also can try to ask the same question in German in the thread you mentioned.

cds
Moderator
Posts: 5049
Joined: 03.02.2012, 19:24
Location: Tullnerbach, Austria

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by cds » 08.07.2014, 14:28

Hi!

Sorry, I am not able to help. I even don't know what RocPro is ...

rjversluis
Site Admin
Posts: 39389
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by rjversluis » 08.07.2014, 14:39

cds wrote:Sorry, I am not able to help. I even don't know what RocPro is ...
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=rocpro-en

rjversluis
Site Admin
Posts: 39389
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by rjversluis » 08.07.2014, 14:42


cds
Moderator
Posts: 5049
Joined: 03.02.2012, 19:24
Location: Tullnerbach, Austria

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by cds » 08.07.2014, 14:46

Hi Rob!

The latter is what I am using. This we managed to get going with Tams MC some months ago :wink:

rjversluis
Site Admin
Posts: 39389
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by rjversluis » 08.07.2014, 14:52

Hi Claus,

Albert should test also with the Programming Tab, but I do not think there is a difference in behaviour.
Try it yourself with the latest Tams Firmware.

agre30
Posts: 791
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by agre30 » 08.07.2014, 17:12

I connected the Tams to my Windows7 laptop and with RocPro I could read de CV's without any problems.
In Rocrail settings on this laptop, timeout for TamsMC is set to 4000 ms so I changed this setting on the (Lubuntu) computer I normaly use for Rocrail. Now I am able to read and write CV's but, as mentioned before, it is not reliable. Sometimes I have to press read twice to get the proper value. Should I upload the trace file?

Tomorrow I can test it with the programming tab to see if there is any difference.

cds
Moderator
Posts: 5049
Joined: 03.02.2012, 19:24
Location: Tullnerbach, Austria

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by cds » 08.07.2014, 17:28

Hi Albert!

You know you could use a much lower timeout value? See here.

agre30
Posts: 791
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by agre30 » 09.07.2014, 07:54

Thanks Claus,
I know. It worked fine with 1000 ms but not for reading CV's. Today I will test it with the program tab and 1000 ms timeout.

Have a nice day.

agre30
Posts: 791
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Re: Error reading CV's on Programm Track (TamsMC)

Post by agre30 » 09.07.2014, 12:34

I changed Timeout to 1000 ms and tried to read CV's - this gives the read error
In changed Timout to 2000 ms - same error
In both situations the decoder is responding but no value is given back and the status bar shows: Read error
So I changed timeout to 3000 ms: I can read CV's but sometimes a wrong value is shown.
In all 3 situations the Programming Tab and RocPro give the same results.
Writing CV's seems not to be a problem.

Seems to me reading CV's works best when timeout is set to 4000. :?:

Post Reply

Return to “P50 and P50x”