Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post Reply
jeroentjed
Posts: 92
Joined: 07.12.2014, 00:35

Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by jeroentjed » 22.01.2018, 16:22

Zoals de vaste hulplijnen nu wel door hebben ben ik deze week met een grote verbouwingsslag aan de gang.
Nu heb ik een heel aantal kopsporen/kopstations in het baanplan zitten. Deze blokken heb ik nu netjes voorzien van een 'enter' en een 'in' melder maar nu vraag ik me af of dat wel zin heeft? De treinen komen immers altijd van dezelfde zijde binnen.

Als ik nu eens deze blokken voorzie van een 'enter2in' melder, scheelt dat een heleboel melders. Maar dit roept vragen op:

- Stoppen de treinen nog wel geleidelijk? maw gaat de BBT evengoed werken?
- Zijn er redenen om dit wel of juist niet zo te doen?

smitt48
Moderator
Posts: 5973
Joined: 04.04.2014, 01:07
Location: Kralendijk, Bonaire - Dutch Caribbean

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by smitt48 » 22.01.2018, 16:44

Hi Jeroen,

Treinen stoppen niet gelijdelijk met enter2in. Ze stoppen "harder", de figuurtjes van Preiser vinden dat niet leuk. Maar het werkt wel goed, gewoon proberen.
aanbeveling: http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=loc-bbt-en#advice

Tom
Last edited by smitt48 on 22.01.2018, 18:32, edited 1 time in total.

jeroentjed
Posts: 92
Joined: 07.12.2014, 00:35

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by jeroentjed » 22.01.2018, 17:13

Hoi Tom,

Doet de BBT dan helemaal niets met een blok met een enter2in?
Wellicht moet ik dan op het kopstation wel gebruik maken van 2 melders. Wil geen gedonder met mn Preisertjes! Voor een aantal kopspoortjes zou alleen een enter2in wel volstaan als ik instel dat de trein daar maar langzaam mag rijden...

agre30
Posts: 833
Joined: 24.12.2011, 20:41
Location: Netherland (Noordwest Overijssel)
Contact:

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by agre30 » 23.01.2018, 21:20

Het advies in de wiki is duidelijk:
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=loc-bbt-en#advice

Albert.

smitt48
Moderator
Posts: 5973
Joined: 04.04.2014, 01:07
Location: Kralendijk, Bonaire - Dutch Caribbean

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by smitt48 » 24.01.2018, 11:16

Hi Jeroen,

Je kan dit proberen "fixed".
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=block-gen-en#bbt

Tom

jeroentjed
Posts: 92
Joined: 07.12.2014, 00:35

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by jeroentjed » 25.01.2018, 01:47

De baan zoals ik die deze week wilde bouwen is nagenoeg klaar. Morgen de kopspoortjes 8, 9 en 10. Verder is bedieningsgebied Matzbergen helemaal klaar. Matzbergen Opstel volgt later. Morgen ga ik met die kopspoortjes ook de werking van de enter2in melder testen. Ik laat jullie mijn bevindingen hier weten!

jeroentjed
Posts: 92
Joined: 07.12.2014, 00:35

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by jeroentjed » 28.01.2018, 11:26

Oké, ik heb proefondervindelijk vast kunnen stellen dat één (enter2in) melder wel werkt maar inderdaad niet het door mij gewenste resultaat geeft. Dus ook alle kopspoortjes hebben nu gewoon twee melders. Experiment bij deze afgesloten ;-)

rvooyen
Posts: 973
Joined: 08.12.2012, 11:31
Location: Netherlands (Hilversum)

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by rvooyen » 29.01.2018, 10:37

Ik lees net je afsluting dus onderstaand is overbodig geworden. Beter lezen moet ik. :?

Jeroen,

Ik heb een paar kopsporen in mijn stations, daar komen de Mat46, Mat54 binnen en gaan weer omgekeerd eruit.

Mijn advies: EEN melder is NIET voldoende voor een kopspoor, als je de treinen netjes wil laten stoppen niet te ver van de buffer.
Sterker nog, voordat wij BBT hadden had ik drie melders Enter, Pre2in, In, maar met BBT is de Pre2in niet meer nodig.

De tweede melder IN, geeft een precieze stoppunt voor alle locs, die soms verschillende dynamiek hebben en daardoor niet op dezelfde punt gaan stoppen met maar 1 melder en een virtuele IN.

Dus twee melders voor een kopspoor.

Groeten,

Robert

jeroentjed
Posts: 92
Joined: 07.12.2014, 00:35

Re: Is één melder op een kopspoor voldoende?

Post by jeroentjed » 29.01.2018, 11:57

rvooyen wrote:Ik lees net je afsluting dus onderstaand is overbodig geworden. Beter lezen moet ik. :?
Maakt niet uit Robert, Ik waardeer je moeite om te reageren!

Post Reply

Return to “Automatisch rijden (NL)”