Blok polariteit verkeerd na IN melder [Dinamo firmware fix] Topic is solved

Post Reply
rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by rjversluis » 24.02.2019, 08:58

Mogge Erwin,
18:55:04 EMD staat in BLK 3 reservering auto naar BLK 4! Dan draait de polariteit om en schiet de loc naar BLK 7 en ghost!
Op dat moment staat de Miele loc in BLK 6 wait!
dit geval heb ik geanalyseerd.
Alle aan Dinamo verzonden commando's zijn juist, dus ik kan niet verklaren waarom de EMD in block 3 omdraait.

Ik verwacht niet dat dit gaat veranderen met de nieuwe build.

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by ETH023 » 24.02.2019, 09:01

Mogge Rob,

Kan het zijn dat de revisie voor WIN64 nog niet klaar staat?

Ga vandaag nog even verder testen als de revisie kan binnen halen.

Met vriendelijke groeten Erwin

rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by rjversluis » 24.02.2019, 09:05

Hi,

ja die duurt nog even; De RaspBerry Pi, welke de Win64 builds maakt, was uitgevallen.

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by ETH023 » 24.02.2019, 09:11

Hi Rob,

Ok dan kijk ik straks nog even ik laat je weten wat de uitkomst is, wie weet ik heb er nog steeds vertrouwen in. Heb het nog niet helemaal opgegeven.
Het is zo apart omdat het met koploper rijdt dan zou je zeggen waarom dan niet daarmee verder daar worden de extra's niet meer ondersteund zoals de draaischijf DTC. Daar ga ik hierna mee verder.

Met vriendelijke groeten Erwin

rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by rjversluis » 24.02.2019, 09:27

Hi Erwin,

dan zet je op het verkeerde paard.
De ondersteuning van Frans S. zijn draaischijf, DTC, is allang verdwenen uit Rocrail en komt ook niet meer terug.
Dinamo is nog ondersteund omdat het van Leon is en niet van voornoemde.

Dus als je de DTC wilt gaan gebruiken moet je andere Software zoeken.

Nog een goede raad: Bouw decoders in de locs en niet onder der rails.

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by ETH023 » 24.02.2019, 10:22

rjversluis wrote:
24.02.2019, 09:27
dan zet je op het verkeerde paard.
De ondersteuning van Frans S. zijn draaischijf, DTC, is allang verdwenen uit Rocrail en komt ook niet meer terug.

Nog een goede raad: Bouw decoders in de locs en niet onder der rails.
Hi Rob,

Ja dat is duidelijk jammer maar begrijpelijk, ik was mij al een beetje aan het oriënteren op de DR5000 van digikeijs. Ik denk dat ik nu dan toch de knoop doorhak en met dit systeem stop. Nog even een vraagje dan want er is ook een DR5052 digikeijs draaischijfbesturing wordt dit wel ondersteund door Rocrail nu of later?

De nieuwe build heeft overigens zoals je al aangaf geen verbetering gegeven.
@Paul ook bedankt voor het meedenken :thumb_up: .

Rob bedankt voor je geduld en tijd die erin gestoken hebt.
Op naar een volgend hoofdstuk. :rr_for_ever:

Met vriendelijke groeten Erwin

rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by rjversluis » 24.02.2019, 10:31

Hi Erwin,

daar ik geen foute commando's zie richting Dinamo, en er toch meer gebruikers van Rocrail er mee rijden, kan het alleen aan jou configuratie liggen.
Te meer omdat het een tijdje goed rijdt, en dan eerst fout. Dit zou bij een foute basis niet mogelijk zijn.
De Dinamo ondersteuning in Rocrail is al jaren vrijwel ongewijzigd en liep destijds met mijn testbaan prima.

De DR5052 gebruikt het zelfde protocol als Digital-Bahn.de; Dus moet werken met Rocrail.

paul44
Posts: 6
Joined: 22.04.2018, 13:12

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by paul44 » 24.02.2019, 15:11

Hi Erwin, Rob,

Kon het niet laten om toch ook naar de traces te kijken, en ik heb toch wel iets interessants gevonden.
Als mijn conclusie klopt, dan moet Leon hier maar eens naar kijken ...

Dit is een klein excerpt uit 1 van de eerdere traces, waarbij geroepen werd dat het probleem optrad om 18:55:04.
Het probleem zit 'm niet in de commando's naar Dinamo. Het probleem wordt wel zichtbaar uit de events die van Dinamo komen.

Hier volgen de commando's om de rijdende lok te stoppen:

Code: Select all

20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO  0262 set trackport 2 to analog
    00000000: 4B BE 82 D3 A2                                  |K....           |
20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO  0454 function EMD Class 66 (analog 0S) trackport=2 lights=off f1=off f2=off f3=off f4=off
    00000000: 0B A0 82 80 D3                                  |.....           |
20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO  0363 loco [EMD Class 66] (analog 0:S) speed=0 dir=rev trackport=2 mass=5
    00000000: 4C A2 82 C0 85 CB                               |L.....          |
20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO  0363 loco [EMD Class 66] (analog 0:S) speed=0 dir=rev trackport=2 mass=5
    00000000: 0C A2 82 C0 85 8B                               |......          |
Wat dan volgt zijn de speed-events die Dinamo genereert, deze geven de actuele snelheid van de lok aan.
Format is <HH> A2 <BB> <speed> <CS>, met BB het bloknummer, en speed 1 polariteitssbit en 6 snelheidsbits.
Bit7 is altijd 1. Omdat dir=rev is the polariteit hier 1.
De snelheid is op 0 gezet, en zal dus afnemen tot 0:

(Ik heb de andere trackports even weggefilterd hier)

Code: Select all

20190223.185503.525 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 4B A2 82 CA C7                                  |K....           |
20190223.185503.556 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 0B A2 82 C8 89                                  |.....           |
20190223.185503.712 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 4B A2 82 C6 CB                                  |K....           |
20190223.185503.743 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 0B A2 82 C4 8D                                  |.....           |
20190223.185503.868 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 0B A2 82 C2 8F                                  |.....           |
20190223.185503.899 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 4B A2 82 C0 D1                                  |K....           |
20190223.185504.055 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 0B A2 82 BE 93                                  |.....           |
20190223.185504.195 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 0B A2 82 BC 95                                  |.....           |
20190223.185504.383 r9999B transact ODINAMO  1204 5 bytes read in buffer:
    00000000: 0B A2 82 BA 97                                  |.....           |
...
De snelheid gaat netjes van 10 (=CA) naar 8, 6, 4, 2, 0 (=C0). En schiet dan door 0 heen in de andere richting: 62 (=BE), 60 (=BC), ...

Dit duidt wat mij betreft toch op een probleempje in Dinamo. Gebruik je de laatste firmware?
Met Koploper zou je dit probleem dus ook kunnen tegenkomen.

rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by rjversluis » 24.02.2019, 15:17

Hi Paul,

interessante analyse. ;) :thumb_up:
Koploper zendt volgens mij iedere rijstap, en misschien treedt dan deze fout niet op in Dinamo.
Rocrail gebruikt daarvoor de mass parameter zo dat Dinamo zelf afremmen en optrekken bepalen kan.

@Erwin: Gaarne deze analyse met Leon bespreken.

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by ETH023 » 25.02.2019, 10:54

Hi Paul,

Bedankt voor je analyse en tijd, ik heb je bevindingen doorgegeven aan Leon.

Met vriendelijke groeten Erwin

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by ETH023 » 25.02.2019, 19:46

Hi Rob Hi Paul,

Ik heb de onderstaande reactie ontvangen van Leon. Ik weet niet of je hier wat mee kunt.

Met vriendelijke groeten Erwin
ETH023 wrote:
25.02.2019, 10:54

Hallo Erwin,

Er staat "deze commando's zijn om een loc te stoppen", maar dat klopt niet helemaal:

20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO 0262 set trackport 2 to analog 00000000: 4B BE 82 D3 A2 |K.... |

Dit zet het blok expliciet in analoge mode en zet licht aan. Het is overbodig, want het blok staat al in analoog. Bovendien is het tegenstrijdig met het volgende:

20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO 0454 function EMD Class 66 (analog 0S) trackport=2 lights=off f1=off f2=off f3=off f4=off 00000000: 0B A0 82 80 D3 |..... |

Dit zet het licht weer uit.

20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO 0363 loco EMD Class 66 (analog 0:S) speed=0 dir=rev trackport=2 mass=5 00000000: 4C A2 82 C0 85 CB |L..... | 20190223.185503.337 r9999c transact ODINAMO 0363 loco EMD Class 66 (analog 0:S) speed=0 dir=rev trackport=2 mass=5 00000000: 0C A2 82 C0 85 8B |...... |

Dit commando is dubbel.

Feitelijk zou dus alleen het laatste commando gestuurd hoeven en moeten worden.
Nu vangt Dinamo deze overdaad aan instructies allemaal af en voor zover ik kan nagaan gaat dat correct. Maar erg fraai vind ik het niet. Het maakt troubleshooting ook extra lastig omdat ik niet zeker weet of er niet ergens anders ook nog dergelijke overbodige instructies gestuurd worden.

Ik krijg het probleem dat je beschrijft in elk geval nu niet gereproduceerd. Ik kan wel zien dat deze sequence zou kunnen optreden, maar ook dat dat in de programmacode op de juiste manier wordt voorkomen. Blijkbaar gaat dat toch ergens mis.

Welke Dinamo RM-× en welke versie gebruik jij?

Mvg Leon

rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd om na IN melder

Post by rjversluis » 25.02.2019, 20:31

Hi Erwin,

ik kan er niets mee, maar jij bent gevraagd:
Leon wrote: Ik krijg het probleem dat je beschrijft in elk geval nu niet gereproduceerd. Ik kan wel zien dat deze sequence zou kunnen optreden, maar ook dat dat in de programmacode op de juiste manier wordt voorkomen. Blijkbaar gaat dat toch ergens mis.

Welke Dinamo RM-× en welke versie gebruik jij?
Leon bevestigd de fout welke Paul ontdekt heeft, dus de bal ligt nu niet bij Rocrail.

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd na IN melder [pending Dinamo fix]

Post by ETH023 » 26.02.2019, 10:51

Hi Rob en Paul,

Het ligt waarschijnlijk aan de oude firmware van de CPU! Ik kan deze vervangen via een omruilservice. Maar voordat ik dat doe zou ik wel zeker willen weten of het echt uitgesloten is dat de DTC nooit meer ingebouwd word? Want ik weet dat cadeboer het wel werkend heeft gehad. Anders kan mijn kosten beter aan een andere centrale uitgeven.

Met vriendelijke groeten Erwin

rjversluis
Site Admin
Posts: 42367
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Blok polariteit verkeerd na IN melder [pending Dinamo fix]

Post by rjversluis » 26.02.2019, 11:00

Hi Erwin,

niet twee stappen tegelijk.
Als je Dinamo met een update werkend krijg met Rocrail, en je wilt daarmee verder, dan kijken we naar de draaischijf decoder.
En Leon zou het gratis moeten omruilen want het is een fout in zijn product.

ETH023
Posts: 104
Joined: 13.10.2015, 17:12

Re: Blok polariteit verkeerd na IN melder [pending Dinamo fix]

Post by ETH023 » 26.02.2019, 11:16

Hi Rob,

Je hebt gelijk :thumb_up: laat ik eerst maar kijken na de update.

Ik kom erop terug.

Met vriendelijke groeten Erwin

Post Reply

Return to “Dinamo/MCC (NL)”