[opgelost] Aansturen Servo via OC32

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

[opgelost] Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 09.02.2015, 11:24

Hallo Rob,

Ik ben weer gestart met de treinbaan. Ik ben er nu toe over gegaan een permanente testbaan aan te houden. Als wisselaandrijving gebruik ik geen conrad motoren meer zoals de eerste keer. Nu gebruik ik servo's. Met het testprogramma dat ooit voor Koploper is gemaakt is alles uit te lezen en te schakelen. Ook de servo's werken goed. Als ik het adres aanstuur waarop de servo zit, beweegt die netjes. Ook het relais dat acht poorten voor het relais aangesloten zit, wordt goed geschakeld. Zet ik de servo terug, bedient die de wissel en het relais valt weer af. Allemaal goed.
Nu probeer ik hetzelfde in Rocrail te bereiken. Ik werk binnen DINAMO met RS485. Als ik een instelling doe via "Switch Dialog Interface tab" Protocol Dinamo OM32, Address 1, Port 26, Single gate gebeurt er bij schakelen niets. Waarden in veld parameter en value lijken geen effect te hebben. Doe ik een instelling via "Output Dialog Interface tab" Protocol Dinamo OM32, Address 1, Port 26, Parameter 0, Value # gebeurt bij activeren niets met de servo. Wel zie ik dat "gain=10" wordt verstuurd. Wanneer ik een adres aanspreek waar een LED op de uitgang van de OC32 zit varieert de licht intensiteit afhankelijk van de waarde die in het veld Parameter wordt ingevoerd. Bijv. Parameter=2 levert aansturing met gain=2 met een lagere licht intensiteit tot gevolg dan bij Parameter=0. Een waarde in het veld value doet schijnbaar niets. Een waarde in parameter, ook bijv. 38 wordt als gain=38 doorgestuurd.
De laatste mogelijkheid is via signals. Ook hier ben ik niet verder gekomen.

Ik hoop dat je me verder kunt helpen.

Met treingroet.
Ellard Postma
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

rjversluis
Site Admin
Posts: 42326
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by rjversluis » 09.02.2015, 17:21

Hallo Ellard,

servo's worden momentaan alleen middels de om32 bibliotheek ondersteund; Directe 485 verbinding met de oc32/om32.
Ik heb deze commando's nu ook in de dinamo bibliotheek over genomen.
Instellen zoals hier:
http://wiki.rocrail.net/doku.php?id=din ... n#switches

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 09.02.2015, 19:53

Hallo Rob

Ik denk dat er iets niet helemaal goed is gegaan. Normaal gesproken wordt het gedrag van de servo inclusief positie en snelheid etc. in flash memory gezet van de OC32. Betreffende pin hoeft alleen maar correct aangestuurd te worden. Ik heb natuurlijk een overeenkomstige vraag gesteld op het forum "dynamo user" en van Leon van Perlo onderstaande reactie gekregen:

Hallo Ellard,

Ik weet eerlijk gezegd niet wat de parameters "parameter, waarde, vertraging" en blijkbaar ook "gain" doen in Rocrail. Het lijkt er op dat dit de OM32 parameters zijn, maar je zou verwachten dat Rocrail parameter "1" dan de OC32 "SetAspect" opdracht is.
Ik moet het uitzoeken, lukt me zowiezo niet vóór volgend weekend, maar hopelijk is er iemand anders die dat wel weet, dat scheelt me waarschijnlijk weer een dag of meer.

Software die de OC32 wil aansturen kan dat het best uitsluitend doen met "SetAspect(1), Output(0..31), Aspect(0..11)". Dan hoeft die aansturende software zich verder helemaal niet meer druk te maken om wat daar achter zit, dat regelt de gebruiker immers met OC32Config.

Mvg,
Leon

Misschien kun jij hier wat mee, Rob.
Groet

Ellard

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 26.02.2015, 08:05

Hallo Rob.

Ik begrijp dat Dinamo niet jouw eerste prioriteit heeft.
Toch zou ik graag van jou weten of de aansturing van de OC32 vanuit Rocrail zo gaat werken dat de settings voor de servo niet in Rocrail gebeuren maar dat die die in de OC32 zijn weggeschreven worden gebruikt.
Als dat niet het geval is, is de bruikbaarheid van Rocrail voor Dinamo een groot deel verminderd voor mij.

Het belangrijkste voor mij is dat ik weet waar ik aan toe ben. Het liefst ga ik door met Rocrail in plaats van met Koploper. Veel meer mogelijkheden en aanpassing aan de veranderende wereld om ons heen (Philips Hue integratie!!!!!!)

Met vriendelijke groet

Ellard.

rjversluis
Site Admin
Posts: 42326
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by rjversluis » 26.02.2015, 08:39

Hallo Ellard,

als jij kunt aangeven wat er veranderd moet worden dan pas ik dat natuurlijk aan.

maar als het erom gaat een uitgang aan en uit te zetten hoef je alleen maar het om32 protocol en single gate te kiezen bij het wissel object.
En gewoon op accessory laten staan en geen type Servo zetten.

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 26.02.2015, 10:58

Rob,

Bedankt voor je reactie. Dan heb ik iets compleet verkeerd gedaan. We gaan aan de slag en ik laat weten of het me is gelukt.

Bedankt

Ellard

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 26.02.2015, 17:06

Hallo Rob

Ik heb getest.
Als switch een symbool genomen en in de tabel switch ingesteld als jij hebt aangegeven.
Ik kan er dan een relais mee bekrachtigen, aan en weer uit.

Als Output een schakelaar symbool genomen.
Ok OM2 protocol en ingesteld als jij hebt gezegd.
Werkte niet.
Als ik ipv accesory kies voor switch, schakelen er bij bekrachtiging twee naast elkaar aangesloten relais in.
Nogmaals de schakelaar bedienen om uit te zetten geeft geen reactie.
Verander ik de interface setting van switch in accessory, dan kan ik via twee aparte schakelaar symbolen elk van beide relais uit zetten, maar dus niet weer aan zetten met dezelfde interface settings.

Op geen van beide manieren kan ik een servo schakelen. Ik zie wel dat de OC32 iets ontvangt. De oranje Led licht even op bij bekrachtiging van de wissel.
Die servo kan ik wel software matig schakelen uit een test tooltje.

Ik meld dit ook even aan Leon van Perlo.

rjversluis
Site Admin
Posts: 42326
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by rjversluis » 26.02.2015, 17:10

Ik had toch geschreven: Single gate...
En waarom wil je met een Output een Switch bedienen kunnen? Is IMHO zinloos.

De volgende keer plan.xml en de passende Rocrail server trace erbij doen.

rjversluis
Site Admin
Posts: 42326
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by rjversluis » 26.02.2015, 17:30

Even een snel test met de RM-U 1.00 2009/01/31: (Meer heb ik niet van het Dinamo systeem.)

Code: Select all

20150226.173617.292 r9999c transact ODINAMO  0916 [-] protocol version 3.10-0
20150226.173617.317 r9999c transact ODINAMO  0893 [-] RM-U firmware version 1.00-0

20150226.172838.540 r9999c cmdr28C0 OSwitch  1070 Switch [sw1] will be set to [turnout,1,0]
20150226.172838.634 r9999c transact ODINAMO  0580 om32 switch turnout [1-1]  (single gate)
20150226.172838.635 r0000B transact cmdreq   *trace dump( 0x09235E50: length=6 )
    offset:   00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F |ASCII...........|
    --------------------------------------------------------- |----------------|
    00000000: 0C 98 80 89 80 D3                               |......          |
20150226.172839.924 r9999c cmdr28C0 OSwitch  1070 Switch [sw1] will be set to [straight,1,0]
20150226.172840.083 r9999c transact ODINAMO  0580 om32 switch straight [1-1]  (single gate)
20150226.172840.084 r0000B transact cmdreq   *trace dump( 0x09235E50: length=6 )
    offset:   00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F |ASCII...........|
    --------------------------------------------------------- |----------------|
    00000000: 0C 98 80 88 80 D4                               |......          |
Als aanhang mijn test.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 26.02.2015, 18:19

Rob,

Je bent ongelooflijk!

Ik kom er morgen op terug.

Ik zal dan zo nauwkeurig mogelijk omschrijven wat ik doe met welk doel.
Ik stuur ook bestanden mee.

Bedankt

Ellard

rjversluis
Site Admin
Posts: 42326
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by rjversluis » 26.02.2015, 18:22

Hi Ellard,

check van te voren even welk commando Leon in gedachten heeft om de OC32 aan te sturen.
Het aspect commando wordt tot nu toe alleen voor seinen gebruikt.

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 27.02.2015, 08:08

Hoi Rob

In bijgevoegde trace komen voor switch [ont10], output S1 en switch [w1]

[ont10] is een relais. Dit relais reageert goed op de commando's. Het schakelt netjes aan en uit.
S1 is ook een relais. Dit reageert niet op de commando's.
[w1] is een servo. Dit reageert niet op de commnado's. Ook het via de OC32 gerelateerde relais reageert niet op de commando's.

Wat ik eigenlijk verwacht is, dat wanneer ik een relais als schakelaar (output) definieer dat het dan werkt. Dat is dus niet zo.
Als ik een relais definieer als wissel met single gate werkt het relais goed.

De servo reageert in het testtool voor koploper op exact dezelfde commando's als het relais.
Naar analogie daarvan zou de servo dus ook moeten reageren. Waarom dat dat niet gebeurt, weet ik niet. :?:

Alvast bedankt voor je moeite.

Groet

Ellard
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 27.02.2015, 08:12

Hoi Rob,

Ik was zo gefocust op de test dat ik jouw vraag niet had opgemerkt.
Ik zal de info die je nodig hebt halen en je sturen.

Groet
Ellard
Last edited by eporocrail on 27.02.2015, 11:53, edited 1 time in total.

eporocrail
Posts: 947
Joined: 05.06.2012, 18:45
Location: Roosendaal, NL
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by eporocrail » 27.02.2015, 08:38

Hoi Rob,

Hierbij een antwoord dat ik op het dynamo forum van Leon heb gehad,

Hallo Ellard,

Ik weet eerlijk gezegd niet wat de parameters "parameter, waarde, vertraging" en blijkbaar ook "gain" doen in Rocrail. Het lijkt er op dat dit de OM32 parameters zijn, maar je zou verwachten dat Rocrail parameter "1" dan de OC32 "SetAspect" opdracht is.
Ik moet het uitzoeken, lukt me zowiezo niet vóór volgend weekend, maar hopelijk is er iemand anders die dat wel weet, dat scheelt me waarschijnlijk weer een dag of meer.

Software die de OC32 wil aansturen kan dat het best uitsluitend doen met "SetAspect(1), Output(0..31), Aspect(0..11)". Dan hoeft die aansturende software zich verder helemaal niet meer druk te maken om wat daar achter zit, dat regelt de gebruiker immers met OC32Config.

Mvg,
Leon


Ik wil uiteraard graag testen. En misschien is het zinvol om een aparte keuze mogelijkheid te creëren voor alleen OC32 protocol waarbij alleen deze drie waarden maar hoeven te worden ingevuld. Wellicht is het dan simpel genoeg.

Ik hoor graag van je.

P.S. Ik ben sinds kort lid van een modelspoor vereniging die ook met Dinamo werkt. Zij zijn Breda in 1930 aan het bouwen in H0. De besturingssoftware is nog niet geïmplementeerd. Ik heb de baan al wel in Rocrail zitten. Ik ga de verschillen tussen Koploper zoals die nu al wel is voorbereid en Rocrail laten zien. Met name hoe het allemaal veel simpeler kan in Rocrail met de veel grotere rijkdom aan moderne faciliteiten.

Hopelijk krijg ik de techneuten om.

rjversluis
Site Admin
Posts: 42326
Joined: 10.04.2006, 08:48
Location: Speyer, Germany
Contact:

Re: Aansturen Servo via OC32

Post by rjversluis » 27.02.2015, 08:59

Hi,

ik verwacht enige hulp van Leon want volgens zijn laatste antwoord begrijpt hij niet wat Rocrail voor een commando stuurt.
http://dinamousers.net/tiki-view_forum_ ... #threadId6
Ik moet weten welk commando, in bytes, gestuurd moeten worden om een servo aan te sturen...
Met Aspect zetten kom ik niet verder.

Post Reply

Return to “Dinamo/MCC (NL)”